31 Mart 2010 Çarşamba

Açma

Sevgili Ayşe ablamın yapmış olduğu açmalar...Ayşe ablanın elinden herhalde çok lezzetli ve yumuşacık oluyolar....Ellerine sağlık Ayşe abla...Kucak dolusu sevgiler sana....
Ve bu lezzetli açmalara katkıda bulunan malzemelere geldi sıra:)))
Malzemeler
1 yumurta
1 çorba kaşığı şeker
1 paket kuru maya
1 su bardağı ılık su
1 su bardağından 2 parmak eksik zeytinyağı
tuz
aldığı kadar un
Yapılışı:Bütün malzemeler yoğurulup yumuşak hamur elde edilir.mayalanmaya bırakılır.Hamur kabarınca cevizden büyük parçalar alınıp rulo yapılıp düğüm atılır gibi şekil verilir.Yağlı tepsiye dizilir.Tepside tekrar mayalanıp kabarınca yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış fırına verilir.Üzeri kızarınca fırından alınır.
AFİYETLE..................

30 Mart 2010 Salı

Yoğurt Tatlısı


Ahşap boyama kursundan sevgili Zeynep'in yapmış olduğu yoğurt tatlısı...kursta herkes tarafından beğenilen tatlının tarifini alıp sizlelerle paylaşmak istedim...şimdi tarifi anlatayım:
Malzemeler:4 yumurta
1,5 su bardağı şeker
2,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 su bardağı yoğurt
Şerbeti için:5 su bardağı su
5 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı:Öncelikle yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz.daha sonra yoğurt ve vanilyayı ekliyoruz.Son olarak kabartma tozu ve unu ilave edip çırpıp yağlanmış borcama döküyoruz.iyice kızarana kadar pişiriyoruz.Kek soğuyunca kare kare dilimliyoruz.Sonra şerbetini hazırlıyoruz.Hazırlanan şerbeti sıcak sıcak kekin üzerine döküyoruz.şerbetini çekince hindistan cevizi ve şam fıstığıyla süslüyoruz.....Afiyet olsun.........

Ellerine sağlık Zeynep........

29 Mart 2010 Pazartesi

Susamlı Kurabiye

Hayırlı haftalar sizlere...Bu haftaya kurabiye tarifiyle başlamak istedim.Susamlı kurabiyeyi uzun zaman oldu yapmayalı.Geçen hafta yapmak nasip oldu beğenildide...yiyen beğenen herkese afiyet olsun....sevgiler.....Ve tarifte sıra;
Malzemeler:3 yumurta sarısı(beyezlar dışına)
1 paket margarin(ben tereyağı kullandım)
6 yemek kaşığı şeker
1 paket kabartma tozu
alabildiği kadar un
dışı için bolca susam
Yapılışı:Bütün malzemeler yoğurulup yumuşak hamur elde edilir.hamuru 5 parçaya bölüp uzun rulo yapıyoruz,bıçakla dikdörtgen olacak şekilde kurabiyeler kesiyoruz.Önce yumurta akına sonra susama buluyoruz ve yağlanmış tepsiye dizip önceden ısıtılmış fırına veriyoruz.üzeri hafif kızarınca fırından alıyoruz.
AFİYET OLSUN..............

20 Mart 2010 Cumartesi

Makarna Salatası

Kısa bir aranın ardından makarna salatası tarifiyle döndüm....klasik makarna salatası ama ben sizlerle paylaşmak istedim....ben mısır ve garnitürü önceden dondurucuya koymuştum ordan kullandım....ve sırada makarna salatasının tarifi var.......
Malzemeler:1 paket makarna
500 gr garnitür
3 yemek kaşığı mayonez
3 su bardağı yoğurt
8-10 adet sosis
tereyağı+zeytinyağı
salça,nane,kırmızı pulbiber
Yapılışı:makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzüyoruz.soğuyunca garnitürü ekliyoruz.sosisleri yuvarlak dilimleyip ekliyoruz.Mayonez,yoğurt ve bir tutm tuzu karıştırıp makarnaın üzerine döküyoruz.Son olarak tereyağı,zeytinyağı,nane,kırmızı pulbiberi ve salçayı soteleyip makarnaya ekliyoruz.Hepsini karıştırıp servis tabağına alıyoruz......AFİYET OLSUN.................
SEVGİLER..................................

16 Mart 2010 Salı

Karalahana ve mısır ekmeği Aşkı+Annem

Bizler...yani Trabzonlular lahana yerken mısır ekmeğini de yanında isteriz...Pazar günü soğuk ve yağmurlu bir hava da annem hevesle lahana çorbası yapmaya koyuldu...Ardından mısır ekmeği ni hazırlayıp fırına verdi...çok lezzetli oldu her ikiside afiyetle yedik.Ellerine sağlık annelerin sultanı...

Mısır Ekmeği eşliğinde Karalahana Çorbası


Malzemeler:4 bağ lahana
2 soğan
zeytin yağı,
tereyağı
iç yağı
mısır unu(göz kararı)
tuz,pul biber
Yapılışı:Lahanaları yıkayıp ince ince doğruyoruz.kaynayan suda acı suyu çıkana kadar haşlayıp süzüyoruz.Yağları ve Soğanları ince kıyıp tencereye alıyoruz.hafif kavrulunca lahanaları ekleyip suyunu koyuyoruz.iyice kaynayıp pişince blendra vuruyoruz.lahanalar iyice ezilip çorba görüntüsünü alınca mısır unu ekliyoruz. tuz ve pulbiberi ekleyip biraz 1-2 dakika kaynatıp ocaktan alıyoruz...
Mısır Ekmeği:mısır unu, buğday unu,tuz ve 42 gr lık kuru maya,şeker ve ılık su ile bütün malzemeler yoğurulurve hamur ekşimeye bırakılır.iyice hamur kabarınca yağlı tepsiye dökülür ve yayılır.fırına verilir. yaklaşık 1 saat pişirilir.



14 Mart 2010 Pazar

Dostlarımıza teşekkürler...

Dün benim için çok güzel bir gündü...yaşlılar olunca ziyarete gelen dostlarımızla çok güzel vakit geçirdik...güldük,konuştuk,çayımızı içtik...kısacası harika bir gündü... tariflerin diğerlerini de daha sonra ekleyeceğim...herkese kucak dolusu sevgiler....

Çikolata soslu tavuk göğsü

Malzemeler:1 lt süt
yarım paket tereyağı
3 kahve fincanı un
3 tatlı kaşığı nişasta
6 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilin
yarım paket çikolata sosu+1,5 su bardağı süt
1 tane muz
hindistancevizi
Yapılışı:Tencereye yağı alıp eritiyoruz.un ve nişastayı ekleyip kavuruyoruz.Sonra sütü koyup şeker ilavesiyle kaynayana kadar pişiriyoruz.Ocaktan alınca vanilini ekleyip karıştırıyoruz.Soğuyunca mikserle akışkan olana kadar çırpıyoruz.diğer taraftan çikolata sosunu paket üzerindeki tarife göre hazırlıyoruz.soğutuyoruz.borcama tavuk göğsünü döküyoruz.üzerine muz dilimlerini sıralıyoruz ve çikolata sosunu üzerine döküp hindistan ceviziyle süsleyip dolapta bekletiyoruz...AFİYET OLSUN...

Gül Tatlısı

Malzemeler:1 paket eritilmiş tereyağı(ılık olacak)
2 çay bardağı zeytinyağı
2 çay bardağı yoğurt
2 çay bardağı irmik
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un(hamur yumuşak olacak şekilde )
Şerbeti için:3,5 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
İçi malzeme:Dövülmüş ceviz veya fındık
Yapılışı:öncelikle şerbetini hazırlıyoruz.şeker ve su karışımını 5 dk kaynatıyoruz.sonra limon suyunu ekliyoruz 2 dk daha kaynayınca ocaktan alıyoruz soğumaya bırakıyoruz.Diğer taraftan hamur için gerekli malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde ediyoruz.Merdaneyle 2mm kalınlığında açıyoruz su bardağıyla kesip ucları üst üste gelecek şekilde 4 yuvarlağı diziyoruz.Hamurun ucuna dövülmüş ceviz koyup rulo sarıyoruz ve bıçak yardımıyla ortadan kesiyoruz .dik olarak tepsiye diziyoruz.Fırına veriyoruz.Kızarınca fırından alıp ilk sıcaklığı çıkınca şerbeti üzerine döküp yemeğe hazır hale getiriyoruz.
afiyet olsun...
Severek yaptığım gül tatlısı sizlerle....

9 Mart 2010 Salı

Boyama Eşliğinde İğne Oyası


Benim yapmış olduğum iğne oyası namaz başörtüsü...zürafasını annem önceden yapmıştı üzerini ben yapınca el değişikliğinden olsa gerek çok muntazam olmadı ama yinede paylaşmak istedim...sevgilerle....

6 Mart 2010 Cumartesi

Sepet sepet.....

Yine annemin yapmış olduğu sepet örnekli iğne oyası...

Beyaz Papatyam




Annemin yıllar önce yaptığı iğne oyası beyaz papatya örneği...çok zarif ve şık... iğne oyası severlere...

Hamsili Pilav

Malzemeler:1 kilo hamsi
yarım çay bardağı dolmalık fıstık
yarım çay bardağı kuşüzümü
4 tane soğan
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
yarım demet dereotu
kırmızı pulbiber
karabiber
nane ve tuz
Yapılışı:Soğanları ince ince kıyıyoruz.Tencerede zeytinyağıyla dolmalık fıstıkları kavuruyoruz.Doğradığımız soğanları tencereye alıyoruz ve hafif kızarana kadar kavuruyoruz.pirinci yıkayıp süzüp soğana ilave ediyoruz va kavurmaya devam ediyoruz.pirinç kavrulunca suyunu ve tuzunu ilave edip pişmeye bırakıyoruz.pilav pişince dereotunu kıyıp pilava ekliyoruz.kuşüzümünü ayıklayıp yıkayıp ekliyoruz. Son olarak baharatlarını ekleyip demlenmeye bırakıyoruz.Diğer tarafta hamsileri ayıklayıp yıkayıp kılçığından ayırıyoruz.Fırın tepsisinin tabanına hamsileri aralıksız diziyoruz.Sonra tepsinin kenarlarından dışarı sarkacak şekilde diziyoruz.hazırladığımız iç pilavı tepsiye döküyoruz ve kenarlardaki hamsileri pilavın üzerine kapatıyoruz.Açıkta kalan üst yüzeyi yine hamsiyle aralıksız kapatıyoruz ve fırına veriyoruz.
Hamsiler pişince fırından alıyoruz.
AFİYET OLSUN...
Artık yavaş yavaş hamsi mevsimi geçerken hamsili pilav yapmak istedik annemle.çok lezzetli oldu doya doya yedik.Zaten hamsiyle yapılan herşey çok lezzetli oluyo biz balık severler için.İnşallah sizlerde beğenirsiniz...

2 Mart 2010 Salı

VE.......Annemin yaptığı namaz başörtüsü....




















Annem iğne oyasını çooook önceleri öğrenmiş,bende annemden öğrendim...yapılışı kolay,görüntü zarif bir iğne oyalı namaz başörtüsü..Ellerine sağlık anneciğim...

Yine... Yeni...el emeği...















Enson yaptığım elişim...ipek şifonu ahşapboyama kursundaki Gülay abla hediye etti...örneğini yine ahşap boyama kursunda Şeyda abla'dan aldım...Renklerin o ahenkli uyumunu kurs hocam Nurcihan Velioğlu'nun sağlamasıyla (e banada yapmak düşünce)böyle güzel bir el emeği ortaya çıkmış oldu...Emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum...sevgilerle...

Emine ve Fatma'ya sevgilerle....

Konuk pastanın tarifini kuzenlerimden almıştım.ama hiç yapma fırsatım olmamıştı.tarifler arasında gezinirken denemek fikri aklıma geldi.Evde yeşil fıstık olmadığı için ben damla çikolata ile süsledim.yeşil fıstıklada çok hoş gözüküyo.Yapımı pratik,tadı farklıve leziz,görüntü açısından güzel bir tatlı....herkese afiyet olsun....

Konuk pasta














Malzemeler:6 adet milföy hamuru
3 yemek kaşığı un
1 yumurta
1.5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt
1 paket vanilya
damla çikolata
Yapılışı:yumurta, şeker ve süt tencereye alınır iyice karıştırılır ve tencerenin altı yakılır.3 yemek kaşığı un eklenip karıştırarak pişirilir.ocaktan alınca vanilyası eklenir ve soğumaya bırakılır.milföy hamurlarını dikdörtgen olacak şekilde uçları birbirine değerek dizilir ve merdane yardımıyla biraz açılır.sonra küçük kareler kesilir ve yağlı tepsiye dizilip milföyler kabarana kadar pişirilir.Soğuyunca iki milföyün arasına ve üzerine hazırlamış olduğumuz krema sürülür.damla çikolatalayla süslenir...afiyet olsun.